Wenckheim-kastélyok: Szabadkígyós
 
 
 

KEZDŐLAP / A KASTÉLYOK / SZABADKÍGYÓS / KIPAKOLT KASTÉLY

"Kipakolták" a Wenckheim-kastély történelmi értékeit

2011. augusztus 31. 13:17 K. A. (Beol.hu)

Különleges könyvritkaságok és egy festmény került megőrzésre a megyei könyvtárba és a Munkácsy Mihály Múzeumba a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyból.


Üresek lettek a közel 13000 kötetes Szabadkígyósi Wenckheim Könyvtár polcai, és helyiségei.
(A képen látható bútorok is el lettek szállítva.)

A főúri rezidenciában 1945-től működött mezőgazdasági szakképzés, az iskola most kiköltözik, a Harruckern János Közoktatási Intézmény gyulai bázisán folytatódik az oktatás. A kastély állami tulajdon, a használói jogokat az elképzelések szerint a szabadkígyósi önkormányzat szeretné majd megkapni.

A költözködés során több értékes könyvritkaság is előkerült a polcok mélyéről. Érdekességnek számítanak az 1825 és 1827 között Pozsonyban kiadott országgyűlési jegyzőkönyvek. Kutatóknak lehet csemege a Wenckheim birtok Frigyes majori kerületéről szóló az uradalmi intéző által készített 1937-es gazdasági beszámoló, de több az 1700-as illetve 1800-as évekből származó német nyelvű kiadvány is előkerült.

- A kastélyt egykor az iskola üresen vette át, minden tárgyat, eszközt időközben szereztek be 1945 után - tudtuk meg Csendes László igazgatóhelyettestől, aki kollégáival szerdán 71 könyvrikaságot adott át a megyei könyvtárnak, egy eddig a kastély falát díszítő Wenckheim Frigyest ábrázoló portrét pedig a Munkácsy múzeumba vittek megőrzésre.

- Tizenegy olyan festményt őrzünk, köztük Barabás Miklós képeket is, amelyek a háború után kerültek a Wenckheim -kastélyból a múzeumba - mondta Szatmári Imre megyei múzeumigazgató az újra megtalált értékek átadása kapcsán. A második világháború után a megyei kastélyokból több értékes tárgy is a múzeumhoz került. Az értékmentésben élenjárt például Féja Géza író, aki 1945-1956 között Békéscsabán élt, és tanított is a szabadkígyósi Mezőgazdasági Középiskolában. A festményt és a könyveket az iskola meghatározatlan idejű megőrzésre adta át a könyvtárnak és a múzeumnak.

Forrás: www.beol.hu/bekes/kozelet/kipakoltak-a-wenckheim-kastely-tortenelmi-ertekeit-397649Minden ami Wenckheim...