Wenckheim-kastélyok: Szabadkígyós - kastélybúcsú
 
 
 
KEZDŐLAP / A KASTÉLYOK / SZABADKÍGYÓS / BÚCSÚ A KASTÉLYTÓL

Elbúcsúztatták a kastélyt a szabadkígyósi diákok

2011. június 10. 16:36 K. A.

Nagyobb méretű kép megtekintése.
Szeptembertől Gyulára költözik a szakiskola a szabadkígyósi Wenckheim kastélyból. Pénteken egykori és mai diákok gyertyával, virággal és sok könnyel búcsúztak el az épülettől.

— Hiányozni fog a környezet. A kastély a második otthonunk volt, nagyon rossz érzés most elköszönni innen — mondta könnyeit nyelve Besenyei Andrea, az iskolabúcsúztató szervezője. A 12. osztályos diáklány péknek és cukrásznak tanul, az iskola választásnál, mint mondja, közrejátszott a szép környezet és a patinás épület is.

Mezőhegyesről járt át Szabadkígyósra. Osztálytársnője is hasonló megfontolásokból választotta az egykori főúri rezidenciát. — Több iskolát megnéztem, itt megtetszett a kastély, a park, ezért döntöttem emellett — tudtuk meg az egyébként orosházi diáklánytól.

Az 1875-ben Ybl Miklós tervei alapján épült szabadkígyósi Wenckheim kastély korának legmodernebb főúri otthonának számított. A háború után megürült palotába 1945-ben költözött be az addig Békéscsabán működő Magyar Királyi Állami Felső Mezőgazdasági Iskola, Ókígyósi Magyar Állami Mezőgazdasági Középiskola néven. Az iskola több név- és profilváltást is megélt, de mindig a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakképzésen volt a hangsúly.

A szakmunkásképzés 1970-ben indult be, kertész, sütő és élelmiszertartósító szakokon. A fenntartó megyei önkormányzat idén májusban döntött úgy, hogy lemond a kastély ingyenes használatáról és az iskola a Harruckern Közoktatási Intézmény gyulai telephelyére költözik. Így 66 év után megszűnik a szakképzés Szabadkígyóson. Az épület a nyáron kiürül, képzés csak a tanüzemekben folyik majd a következő tanévben.

Bakai Ferencné 1977-ben végzett élelmiszertartósító szakon az iskolában. — Nagyon szép diákéveket töltöttem a kastélyban, nagyon jó tanáraim voltak — mesélte pénteken a kastélynál tartott gyertyás iskolabúcsúztatón, elárulva azt is: az egykori iskolaválasztás egész életére kihatott, hiszen a diákévek alatt ismerkedett meg férjével, így lett azután a kertészszigeti leányból szabadkígyósi asszony.

A szakiskola kiköltözése után az egykori grófi rezidencia vagyonkezelői jogát a szabadkígyósi önkormányzat szeretné megkapni. Pályázati forrásokból újítanák fel és hasznosítanák a rezidenciát. A távlati tervek között a főúri életet felvillantó bemutatóterem és szállodai szobák kialakítása szerepel, valamint az egészségturizmusban rejlő lehetőségeket is szeretnék kihasználni.

— Bízunk benne, hogy sikerül és nem megy tönkre a kastély — adott hangot reményeinek szabadkígyósi lakosként Bakai Ferencné, hozzátéve: azért persze fáj, hogy az oktatás megszűnik az épületben.

Forrás: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/elbucsuztattak-a-kastelyt-a-szabadkigyosi-diakok-382775
VISSZA AZ OLDAL ELEJÉRE