Wenckheim-kastélyok: Szeghalom
 
 
 

KEZDŐLAP / A KASTÉLYOK / SZEGHALOM

Wenckheim-D'Orsay-kastély

A szeghalmi Wenckheim-D'Orsay-kastély a felújítás után 2011-ben
Képforrás: http://www.geocaching.hu/images.geo?id=38865&group=3483&table=cache_images

A szeghalmi Wenckheim-D'Orsay-kastély a felújítás után 2011-ben
Képforrás: http://estihirlap.hu/node/136

A szeghalmi Wenckheim-D'Orsay-kastély a felújítás előtti években

A felújításról pár szóban: 2011-ben a Wenckheim-D'Orsay-kastély felújítása befejeződött. Az épület rendkívül szép lett. A helyi könyvtár és múzeum költözött a megszépült falai közé. Kérem, ha tehetik, akkor tekintsék meg személyesen is az újjáépített szép kastélyt. A kastély pontos címe: Szeghalom, Nagy M. út 2.

Képek a felújításról:

http://www.swietelsky.hu/Root/Sites/Swietelsky/References/High/SwProject-20110829161856?lang=hu

A Wenckheim-D'Orsay-kastély története: A kúriát 1800 körül építtette a Wenckheim család, klasszicista-romantikus stílusban.

A Wenckheim gróf unokáját feleségül vevő D'Orsay Emil többször átalakíttatta, stílusát romantikus jegyekkel bővítette. A jellegzetes romantikus díszítést az angol szakállas szemöldökpárkányot adják. 1945 után először a szép nagy parkja ment tönkre, majd maga az épület is, hiszen volt, amikor tollraktárnak használták. A kastély alatt komoly pincerendszer húzódott, ezekhez több hiedelem is fűződik, melyek szerint az alagút a város másik végén lévő Kárász-kastélyba, más verzió szerint a Sebes-Körös-parti Várhelyig vezet.1969-ig tanácsházaként, orvosi rendelőként hasznosították, majd varrodaként működött. 1990 körül megkezdték a felújítását, amit azonban nem fejeztek be, és az épület elhagyatva, funkció nélkül állt közel 20 évig.

A Wenckheim-D'Orsay-kastély a város központjában helyezkedik el. Műemléki védelem alatt álló épület és a hozzá tartozó telek a Szeghalmi Önkormányzat tulajdona, az épület alapterülete 941 négyzetméter, a hozzá tartozó telek 2193 négyzetméter nagyságú.

D' Orsay kastély

A Simay Kisdedóvó épülete 1930 körül

A Sárréti Múzeumról röviden: A Sárréti Múzeum többszöri költözés után 1985-től 1990-ig, az egykori Wenckheim-D’Orsay kastélyban, 1991-től pedig mind a mai napig a volt Simay Kisdedóvó épületében rendezkedett be.

http://szeghalomkonyvtar.hu
www.szeghalom.hu

www.szeghalom.hu/muzeum

 VISSZA AZ OLDAL ELEJÉRE

Minden ami Wenckheim...