Wenckheim-kastélyok: Póstelek
 
 
 
KEZDŐLAP / A KASTÉLYOK / PÓSTELEK / PÓSTELEK HÍREK 2009
Megújul a környezet, de tovább pusztul a kastély Pósteleken

2009. március 11. 19:09 M. P. M. Facsemeték és cserjék telepítését tervezi a pósteleki parkerdőbe az a civil szervezet, amely pályázaton majdnem egymillió forintot nyert. A kezdeményezés a terület megszépítésének első állomása, hiszen a békéscsabai önkormányzat közel 200 milliót szeretne lehívni az uniós kasszából a teljes terület rendbetételére.

- Facsemeték és cserjék telepítését tervezzük a megnyert forrásokból. A növényzetet a parkerdő régi erdészház mellett található területén, az úgynevezett pihenőhelynél ültetnénk ki. Főleg őshonos cserjék, fagyal, barátcserje, hóbogyó, jázmin és gyöngyvessző ékesítheti újra a parknak ezt a közel 2200 négyzetméteres szeletét - beszélt a pályázati összeg felhasználásáról Kammerer Tibor, a közel 100 tagot tömörítő, nyertes Körös-klub aktivistája.

Elmondta, ezenfelül további terveikben szerepel a pihenőhely teljes felújítása. Többek között esőbeálló, rönkfából készült padok és asztalok, szemetesek kihelyezésében gondolkodnak, de egy játszótér kialakítását és az információs táblák, térhatároló elemek felújítását is időszerűnek tartják.

- A 3,5 hektáros park a több évtizedes pusztulás ellenére sokat megőrzött egykori szépségéből. Jó időben naponta akár 200 kiránduló is felkeresi ezt a kedvelt szabadidős helyszínt - hangsúlyozta Kammerer Tibor. Szintén lát fantáziát a területben és fontosnak tartja a rendbetételét a békéscsabai önkormányzat, amellett, hogy több eszközzel támogatják a civil szervezetet, saját pályázatot is beadnak.

A kastély egykor
A kastély egykor

- Várhatóan az áprilisi közgyűlés tárgyalja majd azt a maximum 200 millió forint uniós forrást igénylő elképzelést, ami a teljes parkerdő felújítását célozná meg - hangsúlyozta Opauszki Zoltán.

A városháza kabinetfőnöke elmondta, a projekt célja kettős. Egyrészt biztosítani akarják a pósteleki gyűjteményes növénykert keretein belül a térség biológiailag kiemelkedő értéket képviselő növényeinek védelmét. Fejlesztenék a jelenleg a Körös-klub által gondozott génbankot. Az intézményt megnyitnák a érdeklődők számára, a központ tudományos és oktatási feladatokat is elláthatna. Másrészt megszépítenék a park teljes területét, gondozott környezetet alakítanának ki.

Az épület romjai ma
Az épület romjai 2009-ben

A projekt támogatási aránya 100 százalékos, tehát a városnak egyetlen egy forintjába sem kerülne a terület rendbehozatala. Mélyebben kellene viszont a zsebébe nyúlnia az önkormányzatnak, ha a romos állapotú kastélyt szeretnék felújítani. Opauszki Zoltán szerint a helyreállítás közel egymilliárd forintba kerülne, amire jelenleg nincs forrás. A város egyébként szeretett volna magántőkét bevonni az épület megmentése érdekében, többször próbálta értékesíteni a kastélyt, ám mind ez idáig törekvéseiket nem koronázta siker.

Wenckheim-Széchenyi-birtok, 72 szobás kastéllyal

A pósteleki kastély területét gróf Wenckheim Frigyes, Ókígyós ura adományozta lányának, Krisztinának, amikor feleségül ment gróf Széchenyi Antal császári-királyi kamaráshoz. A 72 szobás, háromszintes kastély neobarokk stílusban épült 1906 és 1909 között. Az épület előtt 1,5 hektáros franciakert húzódott, valamint a grófnő 40 ezer töves rózsakertje.

A kastély Argentínába menekülő tulajdonosai 1944 nyarán hagyták magára. Ekkortájt hordták szét teljesen az épületet, csak a főfalak maradtak viszonylagos épségben. Napjainkra a kastély állapota már életveszélyes, a park nagy része is elvadult.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:
  • Helyi védettség alatt a pósteleki emlékpark
  • Hétmillió a pósteleki kastély kikiáltási ára

Forrás: www.beol.hu


Egy hozzászólás a beolról

"És hogy kinek köszönhető, hogy még nincs túl nagy szemétdomb az erdőben? Elárulom, Pedáldöngölők Hegyikerékpáros Egyesület. És igen, idén is össze fogunk szedni kb. 20-30 zsák szemetet, meg traktor gumit, egy fél autót, különböző vegyszereket és még sorolhatnám. Még egyszer jelzem, szinte semmi támogatást nem kapunk, még egy köszönömöt sem. Már harmadik éve takarítjuk meg a szeméttől a kastélyt és környékét. Az önkormányzat szinte semmiben nem segít. Na erről ennyit... " 2009-03-11

2000. decemberében lelkes békéscsabai fiatalok régi vágyát sikerült teljesíteni, amikor az ÁCHIM + ÁCHIM Kft. finanszírozásával és szervezési segítségével megalakult a PEDÁLDÖNGÖLŐK HEGYIKERÉKPÁROS EGYESÜLET.

Pedáldöngölők Hegyikerékpáros Egyesülete:
- Blahut Szabolcs elnök (30) 543-0276, (66) 451-640
- Márta Zoltán alelnök (20) 414-2291, (66) 443-082
- Balázs Imre társadalmi elnök, (66) 446-096 , 5600 Békéscsaba, Gyóni Géza. u. 22.

A sportszervezet címe: 5600 Békéscsaba, Dobozi út. 208. / 5600 Békéscsaba, Batthyány u. 20/3.
Alapításának éve: 2001.
A sportszervezet szakosztályai: Cross-Cantry, Maraton, Cyclo-Cross, Országúti, Triatlon.
Telefon: (30) 543-0276


VISSZA AZ OLDAL ELEJÉRE

Minden ami Wenckheim...