Kiscsákó - Batthyány-Geist-kastély
 
 
 
KEZDŐLAP / TOVÁBBI KASTÉLYOK / KISCSÁKÓ - BATTHYÁNY-GEIST-KASTÉLY
A Batthyány-Geist-kastély

A Batthyány család építette 1854-ben a Wenkheim családdal közösen. Később Geist Gáspár tulajdonába került az akkor még több ezer holdas Batthyány birtokkal együtt. Geist Gáspár a klasszicista kastély homlokzatát Ybl Miklós tervei alapján áttépítette romantikus stílusúra - még mint bérlő - feltehetően 1864 / 65-ben, amikor is felépült a közeli kápolna. A tulajdonjogot 1871-ben vásárolta meg. Jelenleg üresen áll. Korábban két tulajdonosa volt, az egyik rész tulajdonosa egy rt, a másik rész tulajdonosa pedig a Kondorosi Önkormányzat volt. Jelen állást nem tudom pontosan.

Nagyobb méretű kép megtekintése.
Nagyobb méretű kép megtekintése.
Nagyobb méretű kép megtekintése.
Nagyobb méretű kép megtekintése.

További fotók a kastélyról:

Tavaszi nagytakarítás a kastély körül:

A vadászkastély kerttörténeti tanulmányterve:

Az elfeledett vadászkastély nyomában Kondoroson

Forrás: www.magyarhirlap.hu/a_videk_magyarorszag/az_elfeledett_vadaszkastely_nyomaban_kondoroson.html
Dátum: 2011.06.24.

A Békés megye szívében található Kondoros kiváló turistacélpont, hagyományos alföldi ételekkel, citerásokkal, betyárokkal, csikósokkal várja az ide érkező turistákat. A csákói kastély a magyar vadásztársaságok bölcsőjévé vált, hisz 1850-ben gróf Batthyány László és báró Wenckheim Béla kezdeményezésére itt alapították meg az első magyarországi vadásztársaságot, az Alföldi Vadásztársulatot.

A Békéscsaba és Szarvas között fekvő Kondoros történelmét meghatározza a híres-hírhedt kondorosi csárda és az itt megbúvó még hírhedtebb betyárok története. A törvényeken kívül álló betyárok megfigyelésére még zsandárlaktanya is épült a csárdával szemben. De egyes elbeszélések szerint a zsandárok fő feladata nem a "betyárfészek" ellenőrzése volt. Figyelmük középpontjában ugyanis a csárdától négy kilométerre fekvő Batthyány-kastély - ma: Batthyány-Geist-kastély - megfigyelése lehetett, ahol a Bach-korszakban a magyar urak rendszeresen összegyűltek vadászni.

Dankó Béla polgármester
Dankó Béla
Kondoros polgármestere
 
A kastély múltjához a magyar történelem érdekes eseménysorozata kötődik. A 19. században a Szarvashoz tartozó Kondoros puszta Batthyány, Bolza, Mithrovszky, Wenckheim nagybirtokosok tulajdonában volt. A nagymajori kastélyt vagy más néven "csákói vadásztanyát" az 1844 és 1851 közötti években építette gróf Batthyány László, s kedvelt helye volt a vadászatot űző nemeseknek.

A kastély "vadászmúltját" báró Orczy Béla festménye is megörökíti. A csákói kastély a magyarországi vadásztársasá­gok bölcsőjévé vált, hisz 1850-ben gróf Batthyány László és báró Wenckheim Béla kezdeményezésére itt alapították meg az első magyar vadásztársaságot, az Alföldi Vadásztársulatot.

A 19. század derekán, mikor az 1848-49-es szabadságharc bukása feletti reményvesztettség érzése határozta meg a magyar nemesek életét, a Kondoros mellett álló vadászkastély fontos részévé vált a magyarországi közéletnek, gazdasági-politikai megújulásnak.

A szabadságharc bukása a korábbi vadászéletet és társadalmi együttléteket megrekesztette. Az új kezdet egyik helyszíne a békési puszták mélyén lapuló Csákó volt, ahol az ország vezető rétege ismét a politikai tettekről beszélhetett.

A Kossuth-párti nemesek, akik nem tudtak beletörődni a szabadságharc bukásába, itt gyűltek össze, hogy vadászat álcája alatt politizálhassanak és ápolják a '48-as hagyományokat.Az évek során a vadászatokon számos kiemelkedő személyiség vett részt, többek között gróf Almásy Dénes, gróf Batthyány László, gróf Bethlen József s báró Eötvös József.

A békési pusztákra gróf Batthyány Lajos, Magyarország első felelős magyar miniszterelnöke is ellátogatott, amelynek emlékét az általa ültetett fa még ma is őrzi.

Az osztrák hatóságok azonban felfigyeltek a nemesek titkos összejöveteleire, így összeesküvéstől tartva egy zsandárlaktanyát építettek a kondorosi csárdával szemben.

A Batthyány-Geist-kastély a titkos összejöveteleken kívül számos más érdekességgel is szolgál. A kastélyépület mellett 1864-ben, Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz stílusban épült egy kupolás római katolikus kápolna, mely alatt családi kripta található.

A kastély és hozzá tartozó, eredetileg huszonöt hektáros park a Batthyány-család után a Geist-család tulajdonába került. A Geist-uradalom virágzó birtokká vált, ahol a költő, Petőfi Sándor öccse, Petőfi István 22 éven át gazdatisztként dolgozott. A második világháború után a Geist-család elmenekült, a kastély pedig a kommunista magyar állam tulajdonába került, gazdasági épületként, irodaként használták. Az épület később azonban hosszú évekre kihasználatlanul és elhagyatottan állt Kondoros határában. Az állagmegóvási munkálatoknak köszönhetően azonban a kastély ma újra várja látogatóit. A műemlékvédelem alá eső épületre új tetőszerkezet is került, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megbízásából pedig több helyreállítás is történt.

A vadászkastély kiemelkedő nevezetessége a településnek, amelynek titkai még felfedezésre várnak. E titkok feltárására létrejött az Alföldi Vadásztársulat Közhasznú Alapítvány, melynek célja, hogy a történelmi Magyarország területén elsőként megalakult vadásztársaságnak méltó emléket állítson és a történelmi hagyományokon alapuló jövőképet adjon vadásznak és nem vadásznak egyaránt.

Az elfeledett vadászkastély a jövőbeni tervek szerint olyan zarándokhellyé válhat, amely egy történelmi, vadászati kiállítás keretében mutatja be az első magyar vadásztársaság és az itt vadászó nemesek életét és a helyi vadászkultúrát. Erről is beszél Dankó Béla, Kondoros polgármestere, aki az Echo Tv ma este nyolckor kezdődő, Napi aktuális című műsorának lesz a vendége.

MH-összeállítás


Kapcsolódó weboldalak:


Kondoros város hivatalos weboldala:

Kondoros Nagyközség Hivatalos WeboldalaVISSZA AZ OLDAL ELEJÉRE

Minden ami Wenckheim...