Lőkösháza - Vásárhelyi-Bréda-kastély
 
 
 
KEZDŐLAP / TOVÁBBI KASTÉLYOK / LŐKÖSHÁZA

A kastély magántulajdonban van és látogatható.

Vásárhelyi-Bréda-kastély
Magántulajdonban van. Kívülről igen, de belülről nem látogatható.

A kastély honlapja: WWW.BREDAKASTELY.HU


További képek itt:

A fenti képek 2013. március 2-án készültek.

A Lőkösháza felé vezető útról balra lefordulva, egy körülbelül 600 méteres bekötőúton lehet eljutni a Bréda-majorban álló kastélyhoz.

Itt található a valószínűleg 1810 körül Vásárhelyi János, Arad vármegye alispánja által építtetett kastély, amelyet Andrea Palladio által művelt reneszánsz stílusnak megfelelően alakítottak ki.


A felújítás folyamata, képekben...

Weboldal: http://kastelybreda.blogspot.com/


2010. december 17. Teljesen felújítják és kulturális és turisztikai látogatóközpontot alakítanak ki a Békés megyei Lőkösházán található Bréda-kastélyból - közölte a beruházó Informax Euro K+F Nonprofit Kft. képviselője Békéscsabán.

Megyeri Zsolt elmondta: a társaság a régiós operatív program segítségével nyert el több mint 287 millió forintos uniós támogatást, amelyhez biztosítja a további majdnem 51 millió forintos önrészt. A beruházás során teljesen felújítják a két hektáros, ősfákkal övezett, korai klasszicista stílusban 1810 körül épült, ám az utóbbi 20 évben üresen álló, leromlott állapotú kastélyt. A műemlék épület 280 négyzetméteres pincehelyiségében hungarikum kiállítást alakítanak ki, míg a 350 négyzetméteres földszinti részben időszakos kortárs képzőművészeti kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők, de bemutatják a környékbeli egykori birtokok életét, valamint turisztikai információs pontot is elhelyeznek a látogatóközpontban.

A beruházás során igazi különlegességgel is készülnek, hiszen a kastély kupolájában kerül felfüggesztésre a Foacault-inga a párizsi Pantheonhoz hasonlóan, és amelynek mozgását a látogatók a kör alakú díszteremből, vagy a kupola galériájából figyelhetik meg. A másik attrakció pedig a fényfestészet lesz, amikor naplemente után, a kastély főhomlokzatára vetítve 45 perces, zenei aláfestéssel kísért bemutatókat is fognak tartani. Ezenkívül lesz még makettekkel illusztrált Palladio-kiállítás is, hiszen a Bréda-kastély szinte pontos mása a Vicenza mellett található 1554-ben Andrea Palladio által tervezett Villa Caprának.

A magyar magánszemélyek tulajdonában álló társaság képviselője hozzátette: a felújított kastélyba elsősorban a Gyulára pihenni érkező vendégek látogatására számítanak, de várják a szomszédos Románia schengeni csatlakozását is, hiszen a Bréda-kastély mindössze négy kilométerre fekszik a határtól. A kivitelezési munkálatokat 2011 tavaszán kezdik meg, és egy évvel később fejezik be.

Forrás: Múlt-Kor


Vásárhelyi János Arad megyei alispán által egy kisebb homokdombra 1810-ben építtetett, s azóta részben átalakított empire stílusú Vásárhelyi-Bréda-kastély, a vicenzai Villa Capra Rotonda utánérzése. Egyes feltételezések amellett szólnak, hogy Pollack Mihály volt az épület tervezője. A toszkán oszlopos, oromzatos timpanon a hatalmas fák között igen szép látványt nyújt. A kastély tulajdonosa kitűnő precizitással újítattja fel a kastélyt.A vicenzai Villa Capra Rotonda

és a Lőkösházi Bréda-kastély 2010. március 30-án.A fenti fotók Fujifilm Finepix S2100HD típusú fényképezőgéppel készültek 2010. március 30-án.

A fotókat Csonka Zoltán és Tuska János József készítette.

Egy kis érdekesség, hogy a következő két fotót én (Tuska János József) készítettem egy "kis" időeltéréssel.

Egy szép korabeli képeslap a Bánhidy-kastélyról


A lapon olvasható: "Kiváló tisztelettel Bánhidy"

A kastély történetéről csak keveset lehet tudni. Lőkösháza területét 1725-ben kapta meg a császári lovastiszt, Edelspacher Zsigmond. Nőági örököse, Bánhidy János 1770-ben a velencei patrícius család leányát, Capetta Krisztina Annát vette feleségül. A velencei asszony veje, Vásárhelyi János építtette a Bréda-kastélyt. A pontos dátum nem ismert, 1810 tájára valószínűsítik a szakemberek. Az építtető feleségének ösztönzésére a kastély Andrea Palladio építész vicenzai Villa Rotondájának majdnem hű másolata lett. Szintén feltételezés, hogy a Bréda-kastély talán Pollack Mihály műve.

A kastélynak a második világháború után több tulajdonosa is volt. A rendszerváltozás körüli időkben még meglehetősen jó állapotban volt az épület. Napjainkban azonban már jószerével csak a falai állnak, de még romos állapotában is gyönyörű.

A reneszánsz új életet lehelt a régi formákba, amelynek egyik jellegzetessége a szabályos formák alkalmazása. Ez a kastély négyzet alaprajzú, négy irányban szimmetrikusan kialakított homlokzattaI épült. A park jelenlegi növényállományából következtethetünk az egykori fajgazdag növényvilágra. Összesen 46 idősebb faegyedet láthatunk, ebből 15 kocsányos tölgy, 8 ostorfa, 5 vadgesztenye, 5 hárs, 4 platán, 4 ezüst juhar, 2 erdeifenyő, 1 piramis tölgy, 1 szomorú akác, 1 fehér akác. A tölgyfák törzskerülete 2,0-3,5 m, életkoruk 100-120 év között változik. Sajnos az utóbbi időben a kastély állaga nagyon sokat romlott. A park szélén egy kétszintes régi magtárépület még elég jó állapotban van.

Forrás: http://www.historicgarden.net/?orszag=1&megye=3&varos=638&nyelv=

További információ: "A Vásárhelyi János Arad megyei alispán által egy kisebb homokdombra 1810-ben építtetett, s azóta részben átalakított empire stílusú Vásárhelyi-Bréda-kastély, a vicenzai Villa Capra Rotonda utánérzése. Az 1948-as lakosságcsere alatt a komornyik, nevezett Leszkó és a felesége a kastélyban található valamennyi értéktárgyat ellopva, valósággal kifosztották a kastélyt. A fellelhető vasúti szállítójegyzékek alapján, csak az "egyéb vagyontárgyak" 6 azaz hat vagonnyi mennyiséget foglaltak magukban. Később a hátramaradt Leszkó rokonok a még mozdítható "értékeket" (mestergerendák az istállók födémzetéből és más hasonló értéktárgyak) is kivitték magukkal Csehszlovákiába. Az azóta eltelt időben a kastélynak a Bánkúti Állami Gazdaság majd a Mezőhegyesi Mezőgazdasági Kombinát volt a tulajdonosa és irodaházként működött. Miután eladták a Kevermesi termelőszövetkezetnek és ezt követően több tulajdonosa is volt teljesen leromlott az állapota. A kastély ma már csak rom, valószínűleg soha sem lesz helyreállítva. A környező kastélyparkot kivágták. Néhány fa még maradt. A hajdani 20-25 évvel ezelőtti környezetnek szinte nyoma sem maradt."

Forrás: Wikipedia

Az uradalom időközben áttért az árutermelésre: fokozottabban alkalmazta a bérmunkát, a faluban megjelentek a szolgák, nőtt a zsellérek száma. A módosabb jobbágyok is alkalmaztak béreseket és szolgákat. A község szabad fejlődésének, gazdasági megerősödésének az időszaka ez. 1812-ben a község lakói például 288 magyar holdat, holdanként nyolc forintért, a lőkösházi Bánhidy Antaltól béreltek ki.

Forrás: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/100_falu/Ketegyhaza/pages/004_az_ujratelepitestol.htm

A Bánhidy családról röviden: Ez a falu ma Dombegyháza, de telepítettek a pusztán később több Dombegyházát is: Bánhidy -Dombegyház 1819-ben létesült Bánhidy Albert telepítése folytán...

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kisdombegyh%C3%A1z

Daniloff Mihály: Érdemes felhívni a figyelmet Daniloff Mihályra (1880-1943) is, aki szintén itt élt, a Bánhidy család gazdatisztje is volt, illetve a birtok egy részét is bérelte. Róla azt kell tudni, hogy orosz tábornokként a cári gárda utolsó parancsnokaként is szolgált. /Úgy tudják róla, hogy az utolsó orosz cár unokaöccseként menekült Magyarországra!/ A nép emlékezetében úgy maradt meg, mint aki 12 fehér agár /orosz?/ kíséretében sétál a határban./ Daniloff 1943. augusztus 31-én lett öngyilkos, mert már akkor biztosra vette a magyarországi szovjet megszállást. A Bánhidy temetőben temették el, de a sírját ma már sajnos nem találhatjuk meg, mert elszántották! A könyvben szereplő fénykép alapján azonban szerencsére mi is el tudjuk képzelni ezt az egykori orosz-magyar, illetve lőkösi katonatisztet. Az 1944 utáni tragikus eseményei közé tartozott az is, hogy 1946-ban 230 német családot telepítettek ki Lőkösházáról. 1956-ban, a forradalom alatt a következők történtek: a forradalmárok elégették a községi tanács iratait, illetve Románia felé felszedték a vasúti síneket.

Forrás: http://elek.hu/qb/qb_letoltes/eleki_kronika_2005/2005_07.rtf

Vásárhelyi Albert Ignác (1802-1835) Borosjenőn született 1802. január 1-én Vásárhelyi János és Bánhidy Anna gyermekeként. Vásárhelyi Albert Ignác felesége Báró Neck Judith és 3 gyermekük született. Ő 1835. augusztus 12-én hunyt el Lőkösházán.
Eredeti angol szöveg: Born in Borosjeno on 1 Jan 1802 to János Vásárhelyi and Anna Bánhidy. Albert Ignác married Judith Br Neck and had 3 children. He passed away on 12 Aug 1835 in lőkösháza.

Forrás: http://records.ancestry.com/...


Templomavatóra készülnek a Lőkösháziak

2009. június 16. 16:28 cs. á.

Ugyan csak augusztusban adják át, mára gyakorlatilag elkészül az idén faluként fennállása hatvanadik évfordulóját ünneplő Lökösháza első temploma. Helyi vállalkozók önzetlen felajánlásai révén felújítják a régi harangot, készítenek egy újat, de kerül két nagyméretű oltárkép is a 34 méter magas épületbe. Még az 1848-49-es forradalom előtt, egészen pontosan 164 (1845-ben) éve készült el Aradon az a harang, mely az épülő lőkösházi templom egyik dísze lesz. Gábor Áron vezetésével sok harang végezte ágyúként a csatatereken, de a miénk valahogy megmenekült, pedig nagyon közel volt a "tűzhöz". Aradról később a Bánhidy kápolnába került, s egészen annak mintegy 50 évvel ezelőtti lebontásáig ott is szolgált.

Vagyis hamarabb itt volt lőkösházán, mint ahogy az 1949-ben megalapított falu létrejött volna - elevenítette fel a közelmúltig a helyi, magánházból kialakított kápolnában szolgálatot teljesítő bronzharang történtét a polgármester. Dr. Tarr Lajos elmondta, összesen három harang volt a kápolnában, ezek közül a legkisebb a temetőben szól majd lélekharangként, a másik kettő pedig a templomba kerül.

A sütőmester és családja készíttette az új harangot. Igaz, ezek közül a 80 kilogrammos, Aradon készült régiséget kicsit fel kell újítani. Ez a két harang egészül majd ki tehát azzal, melyet a Viszokai család ajánlott fel saját költségén.

Egy 280 kilogrammos, új bronz harangot készíttettünk Őrbottyánban, melyet hamarosan Lőkösházára szállítanak. A felajánlással az volt a célunk, hogy megajándékozzuk a helyi közösséget - mondta Viszokai János, aki a régi harangot is elvitte felújítani a Pest megyei településre. A templom megépítése kapcsán példás összefogás bontakozott ki Lőkösházán. A falubeliek szinte egy emberként gyűjtötték össze a pénzt, amit az önkormányzat és főleg a szeged-csanádi egyházmegye hozzájárulása tett teljessé.

Corvus-Kora Róbertnek bele kell húznia. Corvus-Kora Róbert az anyagiakon túl két nagyméretű képpel ajándékozza meg a gyülekezetet, bár a művésznek az öröm mellett még a sietségre is lesz oka, hiszen az augusztusi templomszentelésig el kell készülnie.

Két, háromszor 1,70-es, olajfestményt fogok felajánlani oltárképnek. Az egyiken Szent István király lesz látható jobb kezében jogarral, fején a Szent Koronával. A másik a fiatalon elhunyt fiát, Szent Imrét jeleníti meg, az ifjú herceg kezében liliomot tart. Árulta el a jelenleg is készülő festményekről Corvus-Kora Róbert.

Elkészült a falu temploma, augusztusban adják át. A kivitelező már átadta a területet a püspökségnek, s bár a különböző szakhatósági egyeztetések és az átvétel még csak ezután következik, a falu első, katolikus temploma lényegében elkészült. A polgármesteri hivatal melletti telken található épület legmagasabb pontja összesen 34 méterre távolodott el a földtől, szélessége 15, hosszúsága 18 méter. A szentelésre és az ünnepélyes átadásra a tervek szerint ez év augusztusán kerül sor.

Forrás: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/templomavatora-keszulnek-a-lokoshaziak-239538

 

Repülőmúzeum Szolnokon

MK-103 30 mm-es "tankvadász" gépágyú

Két roncskutató, Wittmann Attila és Domokos Ferenc ajánlotta fel a Repülőmúzeum számára ezt a roppant ritka - ezáltal értékes - leletet.

A kutatók kiderítették hogy egy Henschel 129 B2/R2 típusú német "tankvadász" repülőgép maradványa, amely 1944. szeptember 21.-én hajtott végre kényszerleszállást Lőkösháza mellett, egy mocsaras területen. Pilótája csak kisebb sérüléseket szenvedett, gépe azonban arra a sorsra jutott mint akkoriban a legtöbb hasonlóan járt repülőgép, a lakosság apránként széthordta.

Henschel 129 B2/R2 német repülőgép

A gépágyú túlságosan mélyre süllyedt a talajba, ezért csak később került elő. Jó ideig kerítésoszlopként szolgált, majd a fenti két lelkes kutató megvásárolta - és innen már tudjuk a sorsát.

Egy Focke-Wulf 190 A-5 U/11 német vadászgép MK 103 gépágyúval felszerelve kb.1942-43-ban.

Szomorú történet, hogy az ágyú még a kényszerleszállás után is kioltott egy magyar életet. A földet érés utáni napokban a roncson magyar katonák bámészkodtak, egyikük a fülkébe is beült, ahol véletlenül megnyomta a gépágyú elsütő gombját, ami a gép előtt álló társa életébe került.

Forrás: http://www.repulomuzeum.hu/Roncskutatas/MK-103/MK-103.htmVISSZA AZ OLDAL ELEJÉRE

Minden ami Wenckheim...