Biharugra - kastélyok és kúriák
 
 
 
KEZDŐLAP / TOVÁBBI KASTÉLYOK / BIHARUGRA
Biharugrai kastélyok és kúriák

1. Biharugra - Bölönyi-kúria (Megtalálható)

Biharugra - Bölönyi-kúria (Megtalálható)

Biharugra - Bölönyi-kúria
5538 Biharugra, Erzsébet u. 37.
Régi fotók
Térkép

A Bölönyi-kúria klasszicista stílusban épült, majd a XIX. század második felében romantikus stílusban átépítették, ma általános iskola működik benne. Településünkön található a XIX. században épült Bölönyi család által létrehozott magas nyílt oszlopos kúria, nagy, tágas udvarral. Az épület ma a helyi rendezvényeknek ad helyet. A kúria központi elhelyezkedésű, jól megközelíthető minden irányból. Terveink között szerepel a kastély felújítása, renoválása. A falu főutcája (Erzsébet utca), és a Körösszakál felé vezető Bölönyi utca kereszteződésében látható az 1860-as években épült kúria, amely jelenleg csak kívülről tekinthető meg.

2. Biharugra - Lakatospeterd - Ferdényi-Lakatos kúria (Elbontva)
Nincs kép vagy adat.


3. Biharugra - Szilaspuszta - Szilasi-Bölönyi-kastély (Elbontva)
Köszönet a képért Erdős Pál Úrnak! (Geszt)

Biharugra - Szilasi-Bölönyi-kastély
5538 Biharugra, Szilaspuszta
Régi fotók
Térkép

A biharugrai /szilasi/ Bölönyi-kastélyt széthordták. Ybl Miklós tervei alapján épült. A torony hasonlított a szabadkígyósi Wenckheim-kastély tornyához! A kastély leírását Szabó Pál: Nyugtalan Élet című művének második kötetében olvashatjuk. Az uraság, Nagybölöni Bölöny Sándor még bent a faluban, fiatalkorában az volt a kastély, ami most a magtár, de ennél már nagyobb kellett, rangosabb, s így aztán egy földszintes, de magas s nyílt oszlopcsarnokos kúriát építtetett a túlsó oldalra. Szembe a Berettyóújfalu - Debrecenbe vezető országúttal. A fiának ez már nem volt elég rangos, egyébként is kezdett összébb húzódni a birtok, Peszerét, az Ugrai erdőt kiadta haszonbérbe Schwartzéknak, s ő maga pedig kiköltözött legszebb pusztájára, Szilasra. Igen, de itt nem volt se kastély, se kúria. Ekkor építtette a Szilasi kastélyt.

További sok hasznos információ:
www.geocaching.hu/caches.geo?id=1220

Biharugra - Szilasi-Bölönyi-kastély (Elbontva)

Egy emelettel, toronnyal. Harminckét szoba ebben a kastélyban, és tizenhat vagon tűzifa kellett a fűtéséhez évente. Ősfák voltak itt a régi erdőségek maradványaként, és húsz holdas parkot csináltak, virágházakat, mosóházakat, tiszti lakásokat, parádés-istállót, ártézikutat, halastavat, szigettel és várrommal és tizenkét hattyút a halastóba. Angol, füves mezőket, rózsagruppokat, két holdas szőlőskertet, présházat, borospincét és Hófehérkét és a hét törpét a virágok közé.

Köszönet Erdős Pál Úrnak (Geszt) az információkért!

Forrás: http://www.kastelyok-utazas.hu/Webalbum/Magyar/Egyeb/Bekes-Megyei-Kastelyok-Kuriak.pdf
Forrás: http://www.biharugra.hu/

www.biharugra.huVISSZA AZ OLDAL ELEJÉRE

Minden ami Wenckheim...